Vendéglátók adatszolgáltatási kötelezettsége

A nyáron megjelent új törvények alapján az étteremeknek is kötelező lesz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) regisztráció és szoftveres adatszolgáltatás.

A 2021. évi XCVIII. törvény 16. § alapján a vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-ba történő regisztrációt 2021 november 1. napjával köteles megkezdeni. Ezt követően az adatok szolgáltatására és továbbítására 2022 július 1. napjától köteles.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének, a Kormány rendeletében meghatározott műszaki előírásoknak megfelelő, olyan vendéglátó szoftvert kell majd alkalmaznia, amely alkalmas arra, hogy legalább egy alkalommal a tárgynapot követő 24 órán belül, automatikusan, a tárgynapra vonatkozó, a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat az NTAK részére továbbítsa. A kötelező adatszolgáltatás a pénztárgép törvényt nem érinti, pénztárgépet továbbra is használni kell a vendéglátásban.

Az NTAK adataihoz hozzáférési jogosultsággal rendelkezik:
a) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.,
b) az állami adóhatóság,
c) a helyi önkormányzat, valamint
d) a KSH.

Az adatszolgáltatás pontos részletei egyenlőre nem ismertek, viszont mint a vendéglátó szoftver piac meghatározó szereplője, megkezdtük az egyeztetést az NTAK-al, hogy r_keeper éttermi szoftverünkkel minden partnerünk, határidőn belül eleget tehessen adatszolgáltatási kötelezettségének.

Írta: ucs | Dátum: péntek, 2021. szeptember 10. - 15:31