Minden ami NTAK éttermi szoftver!

Röviden összefoglaljuk, amit az NTAK-ról tudni kell, a leggyakoribb kérdéseiterkkel együtt.
 
A vendéglátó egységek NTAK adatszolgáltatási kötelezettségének törvényi határideje 2023.07.01.
 
Tavaly nyár közepéig minden vendéglátó üzletnek online regisztrálnia kellett magát itt: https://info.ntak.hu/regisztracio
 
A regisztrációt követően r_keeper rendszerét össze kell majd kötni az NTAK rendszerével. Az r_keeper az adatszolgáltatást automatikusan a háttérben fogja végezni, minimális plussz adminisztrációval. Az NTAK rendszerében az r_keeper-hez tartozó API kulcsot (amivel össze tudjuk kötni az r_keeper-rel) várhatólag februártól lehet generálni.
 
Működés röviden: az r_keeper a nyugta adatokat, a zárását (fizetést) követően egyesével elküldi az r_keeper adatküldő szervernek, amely a megfelelő formában továbbküldi az NTAK-nak. Nap zárásakor már csak egy összegző jelentés kerül küldésre. Ha nincs pillanatnyilag internet, akkor az r_keeper addig gyűjti az adatokat, amíg az ismét rendelkezésre nem áll. 
 
Az NTAK adatküldés az r_keeper v7 új verzióival működik. A régebbi verziókat frissíteni fogjuk az adatküldő interface telepítésével egyidőben.
 
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
 
Milyen adatot kell szolgáltatni?
 
Minden egyes rendelés részleteit: a rendelés ideje, tételek neve, mennyisége, ára, kategóriái, nyugta végösszege, kedvezmények, borravaló, stb.
 
Mikor kell az adatot szolgáltatni?
 
A rendelés vagy az asztal zárását és fizettetését követően. Ha egy asztal több napig nyitva van, akkor arról adatot csak akkor küld az r_keeper, amikor azt több nap múlva lefizetik.
 
Ha nem vagyok nyitva akkor is kell adatot szolgáltatni?
 
Igen, minden nap kell. Ha üzemszünet miatt az üzlet ki sem nyit napokig, az r_keeper éttermi rendszer adatküldő szervere, az előre beállított információk alapján akkor is automatikusan megküldi a jogszabályoknak megfelelő adatokat.
 
A nyitvatartást előre is be lehet állítani az r_keeper-ben?
 
Igen. Az r_keeper adatküldő szerver webes felületére minden üzletnek saját hozzáférése lesz, ahol online előre be lehet állítani a nyitvatartási időket.
 
Akkor most már nem kell pénztárgép?
 
De igen kell. A pénztárgép törvény és az NTAK adat szolgáltatás két teljesen külön kötelezettség.
 
Kinek a felelőssége az adatszolgáltatás?
 
Az adaszolgáltatás megkezdése, tartalma és folyamatossága a vendéglátó egység felelőssége.
 
Ki fogja ellenőrizni az adatszolgáltatást?
 
Ez a helyi jegyző hatásköre. Az adatszolgáltatás statisztikai jellegű, de az adatokhoz kérésre olyan állami szervek is hozzáférnek, mint például a NAV.
 
Kiknek nem kell adatot szolgáltatni?
 
A vendéglátó üzletek típusai között 3 tevékenységi kör van, akik regisztrációra ugyan kötelezettek, de adatot nem kell szolgáltatniuk. Ezek a következők:
  • rendezvényi étkeztetés
  • munkahelyi- és közétkeztetés
  • mozgó vendéglátóhely
Étteremben tartott rendezvényről (pl.: esküvő, céges buli, stb.) kell adatatot szolgáltatni.
 
Milyen adatot nem kell szolgáltatni?
 
Nem kell adatot szolgáltatni szállodai szobára terheléskor illetve olyan jellemzően nem a vendéglátáshoz kapcsolódó, úgynevezett non-food termékek értékesítéséről, amelyeket az NTAK nem (illetve a későbbiekben úgy) kategorizál. Egyenlőre nem tisztázott a hitel kezelése és néhány halasztott fizetés kérdése sem.
 
Törölt asztalról kell jelenteni?
 
Adatot az asztal zárásakor és fizetésekor kell küldeni. Törölt asztalról egyenlőre nem kell adatot küldeni.
 
Sztornó adatot kell küldeni az NTAK-nak?
 
Ha egy nyitott rendelésben tétel sztornó történik nem. Ha egy rendelést/nyugtát a zárást és fizetést követően sztornózunk arról kell adatot szolgáltatni.
 
A tulajdonosi fogyasztásról is kell adatot küldeni?
 
Ez egy összetett kérdés. A jogszabályok alapján, ingyenes személyzeti vagy tulajdonosi fogyasztás csak béren kívüli juttatás keretében lehetséges. A gyakorlathoz viszont a legközelebb álló helyes megoldás, ha az ilyen jelleggű fogyasztásokat 99% kedvezménnyel zárjuk. De az eredeti kérdésre válaszolva: lefizettetett rendeléskor adat küldési kötelezettség áll fent. 
 
Mennyi időmbe fog kerülni az adatszolgáltatás?
 
Az r_keeper NTAK interface rendkívül rugalmas és egyszerűen kezelhető. A menü feltöltésekor be kell állítani az NTAK kategóriákat. Az üzlet r_keeper NTAK interface webes fiókjában be kell állítani a nyitvatartást, amelynek összhangban kell lenni a hivatalos nyitvatartással (szünnap esetén frissíteni kell). Ezt követően az r_keeper plussz munka nélkül, automatikusan a háttérben végzi az adatszolgáltatást.
 
Mi lesz ha módosul az adatszolgáltatás?
 
Az elkövetkezendő években az adatszolgáltatás tartalma valószínűleg folyamatosan változni és bővülni fog. Az r_keeper NTAK interface-t folyamatosan fejleszteni és napra készen fogjuk tartani, úgy hogy a lehető legkevésbbé hátráltassuk munkátokat.
 
Mennyibe fog kerülni az adatszolgáltatás?
 
Az NTAK adatszolgáltatás havidíjas konstrukcióban lesz elérhető, melynek díja 3.000 Ft + áfa / hó / bolt. Ez a költség takarja az adatküldő szerver üzemeltetését a későbbiekben az NTAK által igényelt újabb fejlesztések kivitelezését és az interface folyamatos frissítését.
 
Akkor most ráérünk májusig?
 
NEM. Az új nyár eleji határidő lehetőséget ad arra, hogy nyugodtan tudjunk felkészülni az adatszolgáltatásra. A határidő távolinak tűnik, de kérlek gondolkodj előre! Az utolsó pillanatban nem fogunk tudni egyszerre minden r_keeper rendszert frissíteni és bekötni az NTAK-ba. Mivel az r_keeper adatküldés az adatküldő szerver webes felületén egy gombnyomással ki/be kapcsolható lesz, érdemes az r_keeper rendszered már korábban frissíteni és az interface-t telepíteni; így amikortól az adatszolgáltatásnak indulnia kell, egy gombnyomással Te magad indíthatod majd el.
 
UCS r_keeper Team
Csatolt fájlok
Fájlnév Típus Méret
ntak_szallashelykezelo_szoftver_igazolas_v7.pdf application/pdf 70 KB
Írta: ucs | Dátum: hétfő, 2023. január 30. - 21:23