Vendéglátós ÁFA változás 2017

2017 januárjától a vendéglátásban 27% helyett 18% lesz az áfakulcs, majd 2018-tól 5%.
 
Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomban,
  • 2017. január 1-től 18%,
  • 2018. január 1-től 5% kedvezményes általános forgalmi adómértéket kell alkalmazni.
Viszont annak eldöntéséhez, hogy az egyes vásárlási szituációk milyen áfaelbírálás alá esnek, figyelembe kell venni az EU-irányelvet, és annak végrehajtási rendeletét. Eszerint az áfa rendszerében kizárólag olyan étel/ital értékesítések minősülhetnek éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatásnak, melyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. A jogszabály a (nem alkoholtartalmú) italoknál azt is kiköti, hogy a kedvezményes áfakulcs csak a helyben elkészített termékekre vonatkozhat. Az ételeknél azonban nem kritérium a helyben készítés.
 
Összefoglalva:
  • az összes elviteles étel/ital, az alkoholtartalmú italok, a dobozos üdítők (nem helyben készült) 27% áfakulcsban maradnak,
  • a helyben fogyasztott étel és a helyben készített/csapolt üdítő 18% kedvezményes áfa kulccsal adózik.

Az RKeepeR 7-ben nem szükséges az elviteles és helyben fogyasztott termékeket az áfakulcsok szerint duplán felvinni, mivel a rendelés tulajdonságát kiválasztva (helyben/elviteles) a program automatikusan, a szabályoknak megfelelően számítja az áfa tartalmat. Az RKeepeR V6 esetén a kedvezményes áfa kulcsokhoz külön termék rögzítése szükséges.

Az áfa átállítását nem adóügyi rendszerek esetén a felhasználó maga elvégezheti a következő video alapján:

A rendelés típus/tulajdonság kiválasztás használata:

Adóügyi pénztárgép esetén az áfát csak szerviz állíthat. Ezzel kapcsolatban kérjük vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel!

UCS Team

Írta: ucs | Dátum: hétfő, 2016. december 5. - 18:03