Tájékoztató az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek használatáról

Tájékoztató az elektronikus naplóval rendelkező, - R-KeepeR kasszák - hagyományos pénztárgépek 2013. december 31-ét követő használatáról
 
A 2013.12.19-én megjelent NAV közlemény értelmében az R-KeepeR alapú pénztárgépek továbbra is 2013.12.31-ig használhatók. Mivel azonban nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely megtiltaná az adóalany számára, hogy gazdasági tevékenységét online pénztárgép nélkül folytassa, így a hagyományos, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgép 2013. december 31-ét követő használata kizárólag a Pénztárgéprendelet 71. § (1) bekezdésében foglaltak megsértését jelenti.
 
A hivatkozott jogszabályi kötelezettség megsértésének adóhatóság által történő észlelése esetén az adóhatóság minden esetben mérlegeli, hogy az adóalany minden tőle elvárhatót megtett-e a kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében.
 
Az adóalanytól elvárható magatartás általánosságban az alábbiak szerint határozható meg:
 
  • az üzembe helyezési kód igénylése,
  • a beszerezni kívánt online pénztárgép gyártójának/forgalmazójának kiválasztása, kapcsolatfelvétel,
  • forgalmazási engedély megléte esetén megrendelés leadása/szerződés megkötése,
  • egyedi igényekhez igazított rendszer kifejlesztése esetén az erre vonatkozó megrendelés és a gyártói/forgalmazói visszajelzések az engedélyezési folyamatról, a tervezett ütemezésről,
  • más, a fentiekkel egyenértékűnek tekinthető, dokumentált magatartás, amely a kötelezettség határidőben történő teljesítésére irányuló kifejezett és komoly szándékot alátámasztja.
 
Az elektronikus naplóval /RKeepeR alapú pénztárgépek is/ rendelkező pénztárgépet használó, pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany az online pénztárgép üzembe helyezéséig köteles havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig adatot szolgáltatniaz elektronikus naplók, valamint az elektronikus naplók adattartalma tekintetében a PTGNAPLO adatlap benyújtásával.
 
 
A NAV közleményre való tekintettel kérjük minden ügyfelünket, hogy a mellékelt dokumentumot töltsék le, nyomtassák ki és fűzzék a pénztárgép naplójukba, hogy az adóhatóság által elvárható magatartásnak eleget tegyenek. Amennyiben igénylik ugyanezen dokumentumot névre szólón is kiadjuk. Ezen igényüket kérjük jelezzék a cégnév és regisztrációs kódjuk megadásával az info@ucs.hu címen.
 
UCS RKeepeR Team
Csatolt fájlok
Fájlnév Típus Méret
2013-12-30_1.pdf application/pdf 729 KB
Írta: ucs | Dátum: hétfő, 2013. december 30. - 16:54